ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ.Κ.Ο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά επί πέντε ημέρες την εβδομάδα

Άσκηση και υγεία


Ο δρόμος για υγεία και ευεξία

 

       Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αναγνωριστεί τελευταία ως ο πλέον επικίνδυνος παράγοντας στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Είναι σήμερα ευρέως αποδεκτό ότι η υιοθέτηση κάποιου είδους φυσικής άσκησης που να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προσφέρει τόσο στην βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και σε μακροζωία. Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη, της υπέρτασης, της οστεοπόρωσης, της παχυσαρκίας, των μυοσκελετικών προβλημάτων καθώς και άλλων παθήσεων. Επίσης, η τακτική φυσική άσκηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, χαρίζει δύναμη και ενέργεια, ανακουφίζει από το καθημερινό άγχος και παράλληλα ενισχύει την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθεση.

       Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά επί πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν κάποιος δεν έχει ασκηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, καλό είναι αρχίσει ήπια (3 φορές την εβδομάδα 20-30 λεπτά) και σταδιακά να αυξήσει το ρυθμό.

Παρακάτω παραθέτονται μερικές απλές λύσεις και συμβουλές για  "αρχάριους":

  • Αν το κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής σας φαίνεται εξουθενωτικό και χρονοβόρο υπάρχουν καθημερινές λύσεις αντικατάστασής του: α) Αφήστε το αυτοκίνητο ή κατεβείτε από το λεωφορείο λίγο πιο μακριά από το σπίτι σας. β) Όταν οι συνθήκες ευνοούν χρησιμοποιήστε το ποδήλατο. γ) Μην χρησιμοποιείτε  το ασανσέρ, δοκιμάστε τις σκάλες. δ)μη διστάζετε να χορεύετε τα αγαπημένα σας τραγούδια ακόμη και στο σπίτι σας.
  • Η γυμναστική με βάρη δεν είναι η μόνη λύση. Υπάρχουν άπειρες δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να ασκήστε (ορειβασία, πεζοπορία, τένις, ιππασία, κολύμβηση, αθλοπαιδιές, κηπουρική, ποδηλασία, χορός, κ.ά.) Διαφορετικοί τύποι ασκήσεων προσφέρουν στο σώμα σας μια ολοκληρωμένη ποικιλία εξάσκησης. Κάνετε αεροβική γυμναστική, όπως το τρέξιμο και τη πεζοπορία για να ασκήσετε τους πνεύμονες και την καρδιά, βάρη για να δυναμώσετε τους μύες και διατάσεις.
  • Φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα παπούτσια. Πρέπει να είναι το νούμερό σας, να στηρίζουν το πέλμα και τον αστράγαλό σας και να είναι κατάλληλα για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες επιθυμείτε να συμμετέχετε.
  • Κάνετε πάντα προθέρμανση πριν ξεκινήσετε την άσκηση, θερμαίνει τους μύες σας και προετοιμάζει την καρδιά και το σώμα, κάτι που σημαίνει ότι έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού.
  • Μετά την προθέρμανση, κάντε διατάσεις. Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα του σώματος και βελτιώνει τη κινητικότητα σας. Μετά το τέλος της άσκησης κάντε αποθεραπεία. Το απότομο σταμάτημα της άσκησης μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πιασίματα.

Μη νομίσετε ότι απαιτείται να κάνετε κάτι ακραίο για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης .

Να θυμάστε, ό,τι και να κάνετε ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ από το να μην κάνετε ΤΙΠΟΤΑ.

Θεοδώρα Ουντζούδη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Master ‘'Άσκηση & υγεία''

 

Είσοδος μελών
Είστε ήδη μέλος;
Εγγραφή νέου μέλους
Λίστα Ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να σας αποστέλουμε το newsletter μας
|