ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ.Κ.Ο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η γυμνασμένη καρδιά

Η γυμνασμένη καρδιά


Η γυμνασμένη καρδιά
Η γυμνασμένη καρδιά

 

Η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας συνοδεύεται με αντίστοιχες προσαρμογές στην καρδιά.

Η καρδιά, που έχει το μέγεθος μιας γροθιάς, είναι η μεγαλειώδης μυϊκή αντλία που προωθεί σε ολόκληρο το σώμα, το ζωογόνο οξυγόνο. Η αντλία αυτή εργάζεται ακούραστα, μέρα-νύχτα χωρίς σταματημό. Στην κατάσταση ηρεμίας πάλλει με συχνότητα γύρω στους 70 παλμούς/λεπτό και εξωθεί πάνω από 300 λίτρα αίμα την ώρα με αρκετή δύναμη ώστε να το προωθεί στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος που έχουν συνολικό μήκος κοντά στα 100.000 χιλιόμετρα.

Η αερόβια άσκηση ευεργετεί την καρδιά με δυο τρόπους. Από τη μία μεριά δυναμώνει το μυοκάρδιο και πλουτίζει το δίκτυο της αιμάτωσής του και από την άλλη, επιβραδύνει τη συχνότητα των χτύπων της προκαλώντας βραδυκαρδία.

  • 1) Μία φυσιολογική αλλά αγύμναστη καρδιά είναι σχετικά μικρή και αδύνατη γιατί, όπως κάθε μυς όταν δεν γυμνάζεται ατροφεί και εκφυλίζεται, έτσι και το μυοκάρδιο.
  • 2) Μια άρρωστη καρδιά γίνεται υπερτροφική για να εξισορροπήσει κάποια καρδιαγγειακή ανεπάρκεια. Η άρρωστη καρδιά χάνει τη συσταλτικότητά της και δεν μπορεί να διοχετεύει πολύ αίμα με κάθε παλμό, με αποτέλεσμα το αίμα αυτό να λιμνάζει και να προκαλέι καρδικακή διάταση.
  • 3) Η αθλητική καρδιά έχει κι αυτή μεγάλο όγκο που δεν οφείλεται ‘όμως σε παθολογικά αίτια, αλλά στην επίδραση της άσκησης. Ο όγκος της μπορεί να φτάσει τα 1200κ.ε. σε σύγκριση με της αγύμναστης που κυμαίνεται στα 700κ.ε.

 

Στρύφων Αλέξανδρος
Γυμναστής
Είσοδος μελών
Είστε ήδη μέλος;
Εγγραφή νέου μέλους
Λίστα Ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να σας αποστέλουμε το newsletter μας
|