ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ.Κ.Ο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Προφίλ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με Αρ. Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας τη ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ. Μητρώου 14) του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μόνη ελληνική οργάνωση  που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR-CISA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διασωστικών Σκύλων (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (I.M.R.F.)

Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 3.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση.

Σε λειτουργικό επίπεδο υπάρχουν τρεις διευθύνσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και ανθρωπιστικών αποστολών – οι οποίες έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ επιπλέον λειτουργούν τμήματα ειδικοτήτων σε κάθε παράρτημα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι ειδικότητες αυτές είναι οι εξής:

Τμήμα Ορεινής Διάσωσης: Πρόκειται για το πλουσιότερο σε εμπειρία τμήμα της Ε.Ο.Δ., το οποίο έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (όπως στην πτώση του αεροσκάφους Yakovlev το 1997). Το τμήμα αυτό διαθέτει όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την άρτια εκπαίδευση, προκειμένου να επέμβει σε ορειβατικά και αεροπορικά ατυχήματα σε ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας και τις πιο ακραίες επιχειρήσεις.

Τμήμα Υγρού Στοιχείου: Το Τμήμα Υγρού Στοιχείου της Ε.Ο.Δ επιχειρεί διασώσεις στις περιπτώσεις που το νερό αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, ορμητικά νερά και πλημμύρες). Τα στελέχη του τμήματος αυτού εκπαιδεύονται τόσο στο εξωτερικό, σε IMRF, RNLI, ICE-SAR, MRI, SSRSR, RESCUE3 INTERNATIONAL όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ε.Ο.Δ., στην Πολεμική Αεροπορία, στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα.

Τμήμα Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών: Το τμήμα αυτό είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο, με δίωρη ετοιμότητα. Ο επιχειρησιακός του ρόλος είναι να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε περίπτωση σεισμών, πλημμύρων και εκτεταμένων καταστροφών, όπως στο Αίγιο (’95), Τουρκία (’99), Αθήνα (’99), Μαρόκο (’03), Αλγερία (’03), Πακιστάν (’04).

Τμήμα Πρώτων Βοηθειών: Το τμήμα πρώτων βοηθειών στελεχώνεται με επαγγελματίες του χώρου της υγείας που υποστηρίζουν τα διασωστικά τμήματα της Ε.Ο.Δ., παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια των αποστολών. Παράλληλα, εκπαιδεύουν νέους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες.

Τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων μελών της Ε.Ο.Δ. οδήγησε στην εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εστίασή της στην δημιουργία εφαρμογών και συσκευών χρήσιμων στην Έρευνα και Διάσωση. Εξοπλισμός: το Τμήμα αυτό έχει να επιδείξει πλήθος πρωτοποριακών κατασκευών, με κινητό κέντρο επικοινωνιών και 30 αναμεταδότες σε όλη την επικράτεια για επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και δικτύωση με ελικόπτερα διάσωσης της Π.Α.

Τμήμα Ανθρωπιστικών Αποστολών: Το τμήμα αυτό της Ε.Ο.Δ. συγκεντρώνει, μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγέντες πληθυσμούς από θεομηνίες ή έκρυθμες καταστάσεις και, επίσης, διαχειρίζεται προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες σε συνεργασία τόσο με το Ελληνικό Κράτος όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO*). Έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (’99), το Ιράκ (’04), το Ιράν (’04), στο τσουνάμι της Ινδονησίας (’05), το Λίβανο (’06) και τη Γάζα (’09).

Σκυλιά Έρευνας: Πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειάς μας είναι οι τετράποδοι συνεργάτες μας, που με την φροντίδα και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας χειριστών - εκπαιδευτών σκύλων έρευνας, συμβάλουν τα μέγιστα στην Έρευνα και Διάσωση ατόμων, κυρίως σε ερείπια σεισμού.

Η αποστολή μας

Αποστολή μας είναι ηπαροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο στους μεγαλύτερους σεισμούς που συνέβησαν στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στο μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1999, στον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, όπου οι διασώστες – μέλη της κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του μικρού Ανδρέα μετά από τρεις μέρες δουλειάς μέσα στα χαλάσματα, αλλά και στο σεισμό της Τουρκίας το 1999. Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έφτασε πριν ακόμα κινητοποιηθεί επισήμως η κρατική μηχανή της Τουρκίας. Επιστέγασμα, ωστόσο, των προσπαθειών μας είναι η συμμετοχή μας στο μεγάλο σεισμό της Αϊτής. Εκεί, τα μέλη μας έκαναν περήφανο κάθε Έλληνα, καθώς κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες.

Ο στόχος μας
Στόχος μας είναι να είμαστε παντού και πάντοτε. Είμαστε πάντα παρόντες στο τόπο του συμβάντος. Είμαστε οι πρώτοι που θα φτάσουμε εκεί και οι τελευταίοι που θα το εγκαταλείψουμε.

Οι αξίες μας
Αίσθημα Ευθύνης
Αναγνωρίζουμε ότι αυτό που προσφέρουμε είναι σημαντικό και πολύτιμο και ότι οι πράξεις μας έχουν σημαντική επίδραση στους γύρω μας. Επομένως, ότι κάνουμε το κάνουμε υπεύθυνα, με πλήρη εντιμότητα και απόλυτο σεβασμό στις αξίες που υπηρετούμε.

Πάθος
Κάνουμε πράξη τα λόγια μας και εκπαιδευόμαστε διαρκώς, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τις γνώσεις μας. Με όπλο την εξειδίκευση, αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια όταν κληθούμε.

Αγάπη για την Ανθρώπινη Ζωή
Οι πράξεις και οι ενέργειες μας πλαισιώνονται με αγάπη γύρω από το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό αυτό έχουμε ταχθεί να το υπηρετούμε και να το προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Περιοδικό
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εκδίδει κάθε τρεις μήνες το περιοδικό της, στο οποίο παρουσιάζει όλες τις δραστηριότητές της, αλλά και νέα από το χώρο του εθελοντισμού και της διάσωσης.
Το περιοδικό έχει τιράζ 3.500 αντίτυπα και διανέμεται ταχυδρομικά σε 500 παραλήπτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται όλοι οι ορειβατικοί, φυσιολατρικοί, πεζοπορικοί και κυνηγετικοί σύλλογοι, καθώς και όλες οι διασωστικές ομάδες. Τα περιοδικά μας, επίσης, διατίθενται και σε μόνιμα stand σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης (2917 Αγάπιος Μπατής, Πετρίδης, Woodland και Adventure).
Ταυτόχρονα, το περιοδικό προβάλλεται μέσα από το website της Ε.Ο.Δ., www.hrt.org.gr, και την επίσημη σελίδα της Ε.Ο.Δ. στο facebook.

Τρόποι βοήθειας προς την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ακόμα μια ακριβή και πολυέξοδη υπόθεση για όσους θέλουν να προσφέρουν πραγματικό και ουσιαστικό έργο. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εδώ και χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους κινδυνεύουν, χωρίς όμως ποτέ να ζητήσει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Η επιτυχία κάθε επιχείρησης διάσωσης είναι η ανταμοιβή μας.

Στην προσπάθειά μας για άμεση ανταπόκριση στην επόμενη κρίση που θα ξεσπάσει κάπου στον πλανήτη, αλλά και για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουμε ανάγκη και τη δική σας υποστήριξη. Νιώθουμε πάντα την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εσάς που βοηθήσατε με οποιαδήποτε τρόπο την προσπάθειά μας δίνοντας μας έτσι το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.

Τράπεζα
Κάνοντας κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρ. Λογ/σμού: 0026.0257.270100642665
ΙΒΑΝ : GR20 0260 2570 0002 7010 0642 665

ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 080 04 0030 2569
ΙBAN : GR85 0432 3300 0008 0040 0302 569
Δικαιούχος : Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Τράπεζα Πειραιώς EasyPay
Μόνο για κατόχους καρτών ή λογαριασμού Τράπεζας Πειραιώς
Αν γίνει κατάθεση μέσω τραπέζης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλέφωνο 2310310649 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας.

Ελληνικά Ταχυδρομεία
Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων στέλνοντας ταχυπληρωμή ή ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Εμμ. Παππά 5, ΤΚ 542 48, Θεσσαλονίκη).

www.hrt.org.gr

Είσοδος μελών
Είστε ήδη μέλος;
Εγγραφή νέου μέλους
Λίστα Ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να σας αποστέλουμε το newsletter μας
|