ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ.Κ.Ο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία ομάδα εθελοντών, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, ξεκίνησε το έργο με καρδιά γεμάτη αγάπη και θέληση για προσφορά.

Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης


Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο ΦΙΛΥΡΟ

Το ΕΠΧ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη.

Μία ομάδα εθελοντών, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, ξεκίνησε το έργο με καρδιά γεμάτη αγάπη και θέληση για προσφορά.

Σκοπός του ΕΠΧ είναι να προσφέρει στέγη και σωστή ανατροφή σε ελληνόπουλα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ ένα από τα βασικά μελήματα είναι να αποφευχθεί η ιδέα της ιδρυματοποίησης.
Ουσιαστικός στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού και του προτύπου της οικογένειας, ως το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Κάτω από αυτό το σκεπτικό επιδιώκεται η πρακτική και ψυχική στήριξη της φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών που έχουν στερηθεί την υγιή οικογενειακή βάση. Στη θέση της το Παιδικό Χωριό θέλει να προτείνει μία μεγάλη οικογένεια, βασισμένη στις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης από τη μία, και της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, από την άλλη.

Το ΕΠΧ βρίσκεται σε ένα λόφο στο Φίλυρο. Σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί άτυπα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουν ήδη χτιστεί 8 σπίτια και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων. Σε αυτά διαμένουν συνολικά 40 παιδιά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι αυτή τη στιγμή 12 ετών. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα, ή από προβληματικές ή άπορες οικογένειες, ή ορφανά. Τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστά σπίτια χωρητικότητας 6-8 παιδιών καθένα, με μία «μητέρα» και μία «θεία» (έμμισθοι υπάλληλοι), πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό του Φιλύρου, και γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτύξουν φυσιολογική ζωή, με εξωσχολικές επίσης δραστηριότητες.

Τα 8 σπίτια έχουν χτιστεί από χορηγίες. (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οδυσσέας Φωκάς, 2 σπίτια από την οικογένεια Ιωαννίδη Δημήτριου) Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στο Σπίτι των Μαθητών, τα έσοδα για την ανέγερση του οποίου προέκυψαν εξ' ολοκλήρου από την εκστρατεία με κουμπαράδες στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα το 1991. Αποτελεί απτό παράδειγμα του γεγονότος ότι μεμονωμένες προσφορές, όταν ενωθούν μπορούν να παράγουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών.




ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το ΕΠΧ απασχολεί συνολικά 19 έμμισθους υπαλλήλους: υπάρχουν τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία του Χωριού, οκτώ μητέρες, τρεις θείες και τέσσερις υπάλληλοι γενικών καθηκόντων για την καθημερινή λειτουργία του Χωριού.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το ΔΣ αποτελεί την κινητήρια δύναμη του ΕΠΧ. Αποτελείται από επτά άτομα, τα οποία εκλέγονται ανά τριετία από την Γενική Συνέλευση (η οποία αποτελείται από το σύνολο των τακτικών μελών). Τα μέλη του ΔΣ επιτελούν όλα εθελοντική εργασία για το ΕΠΧ, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό: ξεκινώντας από την εξεύρεση πόρων και μελών, ως τη γενική οργάνωση της λειτουργίας του, και από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ως την πρακτική βοήθεια στην καθημερινή λειτουργία του.

Υπάρχουν Επιτροπές για διάφορους τομείς. Οι Επιτροπές λειτουργούν κυρίως ως ομάδες εργασίας για συγκεκριμένες δράσεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εισηγούνται προτάσεις για διάφορα θέματα στο ΔΣ. Αποτελούνται από ένα μέλος του ΔΣ ή από έναν έμμισθο υπάλληλο ως επικεφαλείς, και από μέλη - εθελοντές. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν ομάδες: Δημοσίων Σχέσεων, Οικονομικών, Εκπαίδευσης, Ιατροφαρμακευτικής.


ΜΕΛΗ

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εγγεγραμμένοι περίπου 5000 συνδρομητές (αρωγά μέλη) και 300 τακτικά μέλη (με δικαίωμα ψήφου στη ΓΣ). Η τάση εγγραφής είναι σχετικά αύξουσα, και σε αυτό συμβάλλει η αναγνωρισιμότητα του ΕΠΧ πλέον, όπως και μία γενική ευαισθητοποίηση πάνω σε κοινωνικά θέματα.
Το ΕΠΧ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική εργασία που παρέχουν τόσο το ΔΣ και τα εγγεγραμμένα μέλη, όσο και απλοί Φίλοι του Χωριού. Η εθελοντική εργασία είναι και τακτική και έκτακτη. Για παράδειγμα, σε τακτική βάση υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βοηθούν τα παιδιά με την καθημερινή τους σχολική μελέτη. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένας μεγάλος κύκλος επαγγελματιών που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Παιδικό Χωριό, κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη, όπως επίσης και ένας κύκλος ατόμων που βοηθά κάθε φορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων.




ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η κύρια μορφή χρηματοδότησης για το ΕΠΧ είναι οι εισφορές των συνδρομητών και οι έκτακτες ιδιωτικές δωρεές. Τόσο το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει πενταετή δέσμευση να χρηματοδοτήσουν τα ετήσια έξοδα ενός σπιτιού ο καθένας. Υπάρχει επίσης γόνιμη σύνδεση με εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν τους σκοπούς του Χωριού κυρίως με τη μορφή δωρεών σε είδος (κυρίως ρουχισμό και τρόφιμα), καθώς και έσοδα από πώληση εορταστικών καρτών και από διοργανώσεις φιλανθρωπικών αγορών (bazaar). Τέλος, σημαντική πηγή εσόδων για το ΕΠΧ αποτελούν κάποιες έκτακτες εκδηλώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από τους φίλους του Χωριού.




ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στον περιβάλλοντα χώρο του Χωριού.
Στα μελλοντικά σχέδια επίσης περιλαμβάνονται:
ι) η ανέγερση τριών ακόμη σπιτιών
ιι) η ανέγερση της Στέγης Νέων, ενός χώρου εν είδη εστίας, όπου θα μπορούν να διαμένουν τα παιδιά που έχουν κλείσει το 18ο έτος.

Διεύθυνση : Κεραμοπούλου 11
Τηλ : 2310 233 033 - 2310 677 556 (Φίλυρο)
Αρ. λογ.
ΕΘΝΙΚΗ: 212/29604190
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5238-003332-696
ALPHA: 701-002101-162926
EUROBANK: 037 978 26736400138





Είσοδος μελών
Είστε ήδη μέλος;
Εγγραφή νέου μέλους
Λίστα Ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να σας αποστέλουμε το newsletter μας
|