ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Μ.Κ.Ο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δύναμη του εθελοντισμού

Η δύναμη του εθελοντισμού


Η 8η Μαίου είναι Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Μπορεί κάλλιστα να αποκαλείται και Ημέρα των Εθελοντών εφόσον οι εθελοντές αποτελούν τα θεμέλια του Κινήματός μας. Η ημέρα διαλέχτηκε προς τιμή του Ερρίκου Ντυνάν που γιόρταζε τα γενέθλιά του την ημέρα αυτή. Ο ίδιος ο Ερρίκος Ντυνάν πρότεινε τη δημιουργία «συλλόγων βοηθείας με σκοπό τη φροντίδα προς τους τραυματίες πολέμου από αφοσιωμένους και ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές». Τόσο οι Συμβάσεις της Γενεύης όσο και τα Καταστατικά του Κινήματος υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των εθελοντικών συλλόγων βοηθείας («τα θεμέλια του Κινήματος»), αυτούς που σήμερα ονομάζονται Εθνικοί Σύλλογοι.

Το ανθρωπιστικό κίνητρο, φυσικά, δεν υπάρχει μόνο σε σάς αλλά εσείς, οι εθελοντές, εκφράζετε δυναμικά τη «Δύναμη του Ανθρωπισμού» όπως αυτή παίρνει μορφή στον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο:

 • με την κατάθεση της δέσμευσής σας, με το χρόνο που αφιερώνετε, παρουσιάζετε ανάγλυφα τη βούληση του Κινήματός μας να στηρίζεται στο δικό του δυναμικό για τη δραστηριοποίησή του,
 • μέσα από την ελεύθερη επιλογή σας στην προσφορά υπηρεσίας και στην αφοσίωση στη θεμελιώδη αποστολή του Κινήματός μας, διασφαλίζετε την ανεξαρτησία της δράσης υπέρ των θυμάτων συρράξεων ή καταστροφών και εκείνων που είναι οι πλέον ευάλωτοι,
 • παρόντες σε όλες τις χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτισμούς και ανταποκρινόμενοι σε διάφορες και εξελισσόμενες ανάγκες, καταδεικνύετε την παγκοσμιότητα του ανθρωπιστικού προβληματισμού.

  Πολλοί εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν το 2001. Δύο από αυτούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας και για σας:

 • η ανακήρυξη από τα Ηνωμένα Έθνη του έτους 2001 ως Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού, του οποίου εσείς είστε η προσωποποίηση,
 • η επέτειος της απονομής του πρώτου Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Ερρίκο Ντυνάν και στον Φρεντερίκ Πασσύ πριν από 100 χρόνια, για τη συμβολή τους στο έργο της ειρήνης.

  Παρόλο που πολλοί από σας είστε εξοικειωμένοι με την εμπειρία του πόνου του πολέμου και συμμετέχετε σε δραστηριότητες που βοηθούν θύματα ενόπλων συρράξεων, είσαστε διαποτισμένοι από το πνεύμα της ειρήνης. Στο Σολφερίνο, ο Ερρίκος Ντυνάν, ο πρώτος Εθελοντής του Κινήματός μας, επίσης διαποτισμένος από το πνεύμα της ειρήνης, κινητοποίησε τη Δύναμη του Ανθρωπισμού το σώμα της οποίας εσείς αποτελείτε σήμερα.

  Πολλοί από σας, επίσης, είστε στο μέτωπο της προσφοράς βοήθειας σε όλο και περισσότερο αυξανόμενους αριθμούς θυμάτων καταστροφών σε όλο τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι εσείς οι ίδιοι ή οι οικογένειές σας υποφέρετε από τις επιπτώσεις τέτοιων καταστάσεων. Σε τέτοιες στιγμές είναι που το πνεύμα της αυτοθυσίας σας λάμπει ακόμα φωτεινότερο.

  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αναγνώριση και το θαυμασμό μας για τη διαρκή και γενναιόδωρη δέσμευσή σας.  Jakob Kellenberger
  Πρόεδρος
  Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού


  Astrid Heilberg
  Πρόεδρος
  Διεθνούς Ομοσπονδίας

 • Είσοδος μελών
  Είστε ήδη μέλος;
  Εγγραφή νέου μέλους
  Λίστα Ενημέρωσης

  Αφήστε μας το e-mail σας για να σας αποστέλουμε το newsletter μας
  |